Praten met je baby

Praten met je baby is de eerste kennismaking met met elkaar.

Meestal gaan de eerste contacten via de zintuigen en vooral de geur. De geur van elkaar en zeker de geur van de tepels van de vrouw is het allereerste wat de baby ruikt als hij is geboren.

Ons beste zintuig is de mensenneus.

Het eerste contact met je baby is zintuiglijk contact, omdat de baby nog niet kan praten met woorden natuurlijk – stel je voor hé – maar ook omdat dit onze basis is om met elkaar te communiceren.

Het zintuiglijke contact is uitermate belangrijk voor de geborgenheid van de baby, de lichaamswarmte behouden en gedragen worden want alleen kan een baby niet overleven. Dat is eerder een oerinstinct – daarom heeft een baby ook grotere ogen en verhouding tot zijn hoofd omdat we daar instinctief naar toe trekken – en zo houden we contact met alle kleine zoogdieren.

Het doet iets met een mens.

Bij de zintuiglijke communicatie beginnen we ook te letten op de lichaamstaal van de kleine baby of klein kind. Die lichaamstaal is de eerste echte communicatie taal die we dagdagelijks beleven – je gaat niet ruiken aan iemand anders om te kijken hoe hij/zij zich voelt tegenover u -.

Die lichaamstaal dat is de eerste communicatie taal van baby naar de eerste opvoeders – laat ik nu even de moeder nemen – Omdat een baby in de eerste paar weken van zijn leven in onze ogen – eet – slaapt – even kijkt – eet slaapt en weent als hij iets nodig heeft – let maar eens op naar het verschil van wenen en weengeluidjes – laat de baby in feite al een arsenaal aan communicatie zien die we wel oppikken – zeker een moederhart – maar omdat we niet gewoon zijn om te reageren op niet uitgesproken taal zijn we er soms heel onwennig mee met die baby taal.

Een moederhart weet meestal wat goed is en zelfs wat het beste is. En moederhart kent de baby en de baby kent de moeder. Volg je moederhart.

Omdat we gewoon zijn om te praten met elkaar in verbale woorden ga je dat ook doen met je baby. Je gaat hem op je opgetrokken knieën leggen en zo met hem praten als je in de zetel ligt. Je gaat de baby op ooghoogte houden en er tegen lachen en hele korte woordjes en zinnetjes vertellen. (Mijn vriendin zong veel voor haar dochter, heel aandoenlijk was dat. )

Dat doen maakt dat de baby niet alleen je gezicht kan ontdekken maar ook geïnteresseerd geraakt in u als opvoeder. Dat is belangrijk om zijn moeder te herkennen, niet alleen door de geur, maar ook door het stemgeluid en haar gezicht. Het gezicht herkennen van de ouders en de nabije omgeving geeft een eerste lachje vanuit de wieg. Het lachje is zo aandoenlijk dat menig man en vrouwenhart smelt voor het baby’tje dat in de wieg ligt.

Missie geslaagd denkt de baby, nu ga ik overleven…

Dan komen de eerste blaasjes blazen en ontdekkingen van zijn lichaam en gaat hij/zij doorkrijgen dat de lichaamstaal die hij uit opgenomen kan worden. – strekken en overstrekken – vingers klemmen – rollen – … blijdschap en zich niet goed voelen ga je horen en zien. – zeker de baby’s die een allergie hebben op melk, deze hebben het lastig omdat dat niet meteen zichtbaar is voor de omgeving, en dat ga je horen!

Ook hier weer, als je baby het moeilijk heeft volg je moederhart en luister goed naar de kraamzorg, of je vertrouwde nabije omgeving, je moeder bijvoorbeeld.

Voor mij als mama met autisme – dat ik toen nog niet wist – was de kraamzorg een zeer belangrijk persoon in die tijd! –

Praten met je baby in gewone mensen taal – ga de verkleinwoordjes niet gebruiken – is dus belangrijk om een goede taal ontwikkeling te krijgen maar ook om de band tussen ouders en kind te versterken. – hier begint de emotie regulatie al! –

Luister vooral met de juiste intentie naar zijn gebrabbel. Een baby is een sponsje en neemt ook heel goed waar waar de moeder mee gaat worstelen en de ouders mee bezig zijn.

Een baby wenst met je in interactie te gaan door te imiteren. Door jaar je te luisteren door jaar je te kijken. Geef ze tijd! Een baby reageert meestal altijd als je ze tijd geeft en niet alles achter elkaar blijft ‘afratelen’.

Geef ze zeker een stilte tijd tussen jullie communicatie tijd. – ik heb ooit gelezen dat je ze zeker 10 seconden de tijd moet geven om hen de kans te geven om te kunnen reageren – , zo ga je zien dat de baby gaat reageren in lichaamstaal, of blaasjes maken of in de imitatie of met gebrabbel.

Met een baby praten – ook de broers en de zussen – helpt om de banden te versterken tussen alk lid in het gezin. Ja ook de huisdieren.

De huisdieren spelen ook een rol in de ontwikkeling vanaf het moment dat hij/zij om een speelmat gaat gelegd worden. – trouwens een hond gaat waken en ‘zorgen’ over de baby – als hij er natuurlijk intelligent genoeg voor is. De hond van de baby wegduwen is misschien niet de beste oplossing maar dat is mijn specialiteit niet… – wat ik wel heb gelezen is de hond vertrouwd te laten worden met de baby door geur, wat de baby al gedragen heeft voor hij/zij thuis is gekomen al aan de hond laten ruiken zodat de hond kan wennen aan de baby. Van poezen is geweten dat ze het liefst bij in de wieg of bedje gaan slapen waar de baby ook slaapt, waarschijnlijk om de baby warm te houden, maar dat is niet duidelijk in de literatuur die ik heb gelezen daarover.

Vanaf de baby’s op ontdekking gaan, kruipen bijvoorbeeld gaan ze vooral op onderzoek door alles in de mond te steken, dan komt er een ander belangrijk punt in de communicatie en dat is opvoeding. Van verzorging naar opvoeding.

Even wat aandacht voor de moeders met autisme en hun baby’s.

Mama’s met baby met autisme is een unieke communicatie waarbij de zintuigen serieus geprikkeld worden.

Wat heel typisch is aan autisme is de reactie tijd op wat je ziet, voelt en zintuiglijk gaat waarnemen is anders.

Dat kan al wel wat verwarring geven en kan heel intens aanvoelen. Je gaat eerst als mama met autisme heel strak volgen wat betreft de verzorging en de noden van het kind dat je wel eens kan vergeten om ook – iets anders – met het baby te doen.

Als mama met autisme geef ik je een goede raad, laat die boeken over baby ontwikkeling en groei even achterwegen en laat een zeer goede begeleiding toe van een kraamverzorgster.

Een goede kraamverzorgster weet hoe ze moeder en baby kan opvangen en zorgt dat je gezond blijft. Natuurlijk de impact van een baby bij een mama met autisme is niet te onderschatten. Over prikkeling is zeker aanwezig. Als je daar dan nog het perfectionisme bij telt dan ben je goed op weg naar een inzinking.

Alleen al de verplichte bezoeken aan het consultatie bureau geven je torenhoge stress op allerlei vlakken.De begeleiding van mama’s met autisme is van uitermate belangrijk en zit hem in het in het oog houden van over en onder prikkeling en zeker het aandachtig zijn van een autistic burn out in de zeer fragiele kraamtijd.

Meestal komt er in die tijd een diagnose bij mama’s met baby’s omdat dit een life event is dat zo kan ‘ingrijpen’ op de autistische noden dat het ondragelijk is.

Goede begeleiding is essentieel om de mama zich goed te laten voelen in de tijd met de baby en haar gezin.

Ik wil hierbij mijn kraamzorg G van harte bedanken, ik kan tot op de dag van vandaag zeggen dat ze een hele grote steun en toeverlaat was in ons gezin en bij onze zoon.

Ze heeft mijn kraamtijd mooier ingekleurd, met veel dank G.

In een volgende notitie ga ik verder over praten met je peuter.

https://business.facebook.com/notes/autisme-in-beeld/praten-met-je-baby/450799402454285/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s